BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата „Спасени съкровища на България“
Излезе от печат каталогът към изложбата „Спасени съкровища на България“

16.11.2018

Книгата е каталог към временната изложба „Спасени съкровища на България“, организирана съвместно от НАИМ при БАН и Министерството на вътрешните работи, с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Столична община, част от събитията в програмата на Европейската година на културното наследство. Целта на изложбата е да покаже културни ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик благодарение на действията на органите на МВР.

Каталогът е двуезичен, на български и английски езици и се състои от две части. В първата част са предствени с текстове археологическите обекти като сцени на криминални престъпления, войната срещу културно-историческото наследство, съсипването и поругаването на гробовете на нашите предци, ограбването на тракийските колесници, варварското унищожаване на древните селища и др. Автори на текстовете са Емил Александров, Веселин Игнатов, Камен Бояджиев, Галина Грозданова, Христо Попов и Кръстю Чукалев. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата.

Изказваме сърдечна благодарност на всички музеи и колеги, които помогнаха да бъде реализирана изложбата и този каталог.

 

К. Бояджиев, Х. Попов, К. Чукалев (ред.). Спасени съкровища на България, том ХІ. София 2018, НАИМ-БАН, ISSN 2367-8860; ISBN 978-954-9472-65-3. 184 стр.

Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн