BG / EN
Начало » Новини » Новини » Премиера на документалния филм "Изгубени светове. В дълбините на Черно море"
Премиера на документалния филм "Изгубени светове. В дълбините на Черно море"

28.11.2018

На 27.11.2018 г. в Националния археологически музей се състоя премиерата на научно-популярния филм "Изгубени светове. В дълбините на Черно море". Филмът представи резултатите от морската археологическа експедиция проведена в българската акватория на Черно море между 2015 г. и 2017 г. В продължение на три години водещи световни учени търсиха тайните на Черно море. Те работеха по проект финансиран от „Фондация за експедиции и образование“, Великобритания. Партньори в него са Центърът за подводна археология, България и Центърът за морска археология, Университет Саутхемптън, Великобритания, Националния археологически институт с музей при БАН, Университетът на Кънектикът, САЩ, Морският археологически научноизследователски институт, Университет Сьодертьорн, Швеция и Гръцкият център за морски изследвания.

Филмът представи част от тайните които се крият на дъното на Черно море. Сред тях е най-старият непокътнат потънал кораб в света, открит на около 50 мили от брега на България, и много информация за промените на нивото на Черно море в последните 10 хиляди години, както и отражението им върху хората, които са обитавали брега. По време на събитието чрез интерактивно съоръжение посетителите се потопиха в дълбоките води на Черно море и разгледаха отблизо най-стария кораб в света.

Премиерата на филма бе в навечерието на международната научна конференция „Морски археологически проект Черно море“ 2015-2017 г., която се провежда на 28 и 29 ноември 2018 г. в НАИМ при БАН и представя резултатите от този успешно реализиран проект. Филмът бе представен от някои от учените от Великобритания, Швеция и България, които са участвали в реализирането на проекта. Повече информация за него можете да откриете тук - http://blackseamap.com/bg/

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн