BG / EN
Начало » Новини » Новини » НАИМ при БАН участва в международната изложба "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" в РИМ София
НАИМ при БАН участва в международната изложба "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите" в РИМ София

13.12.2018

На 13 декември 2018 г., в Регионален исторически музей София, се откри международната изложба "Аполония Понтийска – по стъпките на археолозите", която представя над 500 артефакта от Музея Лувър, Музеен център – Созопол, Национален археологически институт с музей – БАН, Национален исторически музей и Регионален исторически музей – Бургас. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България, Музея Лувър и Френския институт в България. Тя е поредният проект, продължаващ традицията на успешен научен и културен обмен между България и Франция, и представлява разказ за античния град, за прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи.

Древният град Аполония Понтийска е основаван ок. 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет в югозападна Мала Азия. Елинската колония носи името на своя покровител – бог Аполон. В първата четвърт на V в. пр. Хр. е издигната колосална бронзова статуя на бога, дело на известния скулптор Каламис. Аполония Понтийска бързо се превръща в процъфтяващ град и успява да извоюва своята пълна автономия превръщайки се в град със самостоятелно управление. През 72 г. пр. Хр. Аполония е разграбена от легионите на Марк Теренций Лукул. Като военен трофей, той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

Античният град е локализиран още във втората половина на XIX в. Първите разкопки на Аполония Понтийска започва френският дипломат барон Дегран през 1904 г. От 1912 г. започва археологическото му проучване и до днес то винаги е било провеждано с участието на специалисти от Националния археологически институт с музей, вкл. и под тяхно ръководство. Мащабните проучвания на града се провеждат в периода 1946-1949 г. под ръководството на Иван Венедиков, а от 1992 г. под ръководството на доц. д-р Кръстина Панайотова, която е и един от кураторите на новата изложба. От 2002 г. в изследването на Аполония се включва и френски екип.

Националният археологически институт с музей участва в изложбата „Аполония Понтика. По стъпките на археолозите“ с някои познати на публиката експонати, като рядката източногръцка амфора в стил „Фикелура“, рисувани съдове, накити и фигурки на комедианти, открити в некропола на Аполония през 40-те години на ХХ в. Специално внимание обаче заслужават също непоказваните до момента находки от едни от най-ранните проучвания в околностите на Созопол – тези от 1904, ръководени от френския дипломат Дегран, между които фрагменти от архитектурна декорация с фигурална украса и съдове за масла и благовония от алабастър и керамика. Сред експонатите в изложбата можете да видите и експонати проучванията на некропола през последните години – представителни рисувани съдове, както и ритуално огънат меч.

Изложбата ще може да бъде посетена до 10 март 2019 г. в Регионален исторически музей София.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн