BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на д-р Андреа Пюлц от Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките
Публична лекция на д-р Андреа Пюлц от Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките

11.02.2019

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на публичната лекция на д-р Андреа Пюлц от Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките (www.oeai.at).

Лекцията е на тема “Византийски кръстове от Ефес. Иконография, технология, анализ на материала“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 13 февруари 2019 г. (сряда) от 17.00 ч.

От Ефес и прилежащия му район са известни около 100 кръстове изработени предимно от цветни метали, в някои случаи от сребро, олово и седеф. Кръстовете са били осново отливани, а впоследствие и гравирани. Поради процеса на изработката им, те могат да бъдат отнесени към групата на т.нар. серийно производство. От ранния византийски период, от 9-ти век, са открити най-вече кръстове-реликварии.

Основният акцент на лекцията на д-р Андреа Пюлц ще бъде върху връзките между иконографията, технологията на производство и резултатите от материалния анализ.

Д-р Пюлц има диплома по класическа археология от Виенския университет. Защитава докторска степен през 2003 г. От 1997 г. в научноизследователската си работа в Ефес се фокусира върху т. нар. малки находки. Изследването ѝ на златните предмети от Храма на Артемида в Ефес е публикувано като монография в серия “Forschungen in Ephesos” (том XII, 5) през 2009 г. От 2007 до 2009 г. изследва византийските златни бижута в Римско-германски централен музей в Майнц, Германия. Предстои публикуването му. От 2011 до 2016 г. е ръководител на проекта Византийски малки находки и техните работилници в Ефес, финансиран от Австрийския научен фонд. Резултатите ще бъдат представени също и под формата на монография в поредицата “Forschungen in Ephesos”. През 2017 г. тя публикува избрани ювелирни предмети от византийската епоха от колекцията на Ефеския археологически музей в Селчук, Турция. От 2017 г. е член на екипа на Австрийския археологически институт при Австрийската академия на науките във Виена. Научните й интереси са в сферата на изследването на малки византийски находки и бижута, изработени от метал и кости, както и римски метални находки от Ефес, част от античната колекция на Музея на история на изкуството във Виена. От 2017 г. отговаря и за обработката на малките находки от дърво и метал от коптския манастир в Дейр-ел-Бахит, Египет, част от проекта за сътрудничество между Австрийския научен фонд и Германско научноизследователско дружество, в Института за изследване на античната култура (IKAnt) при Австрийската академия на науките.

Повече информация за д-р Андреа Пюлц можете да намерите тук (https://www.oeaw.ac.at/en/oeai/institute/team/head-office-vienna/puelz-andrea/).

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн