BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се Дванадесетата Национална археологическа изложба „Българска археология 2018“
Откри се Дванадесетата Национална археологическа изложба „Българска археология 2018“

20.02.2019

На 14 февруари беше открита Национална археологическа изложба „Българска археология 2018“. Тя се организира за дванадесета поредна година от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Находките и богатият илюстративен материал в изложбата представят най-интересните резултати от проучванията през изминалия археологически сезон. Съорганизатори на юбилейната изложбата са 19 исторически и археологически музеи в страната.

На официалното откриване присъстваха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, зам.-министърът на културата г-жа Амелия Гешева, зам.- министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева,  зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, дипломати и представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия.

Изложбата представя 250 експоната от 23 археологически обекта, различни по вид и хронология, от най-ранната праистория до Средновековието. Сред тях са находки от продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците, Дуранкулак и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Сердика, Филипополис и Улпия Ескус, средновековните български столици Преслав и Търново, и редица други. Впечатляващи резултати и интересни находки предоставиха мащабните спасителни археологически разкопки на античния обект при Покровник, Благоевградско по трасето на автомагистрала „Струма“.

Контекстът на откриване на всички тези находки и резултати от редица други проучвания през 2018 г. са илюстрирани чрез постери за близо 50 обекта.

Изложбата може да бъде разгледана в зала Временни изложби на музея до 14 април 2019 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн