BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открива се изложбата „100 години Требенище“ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие
Открива се изложбата „100 години Требенище“ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие

11.03.2019

На 6.03.2019 г. на заседание на Министерски съвет на Република България бе одобрен проект на договор между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Република Северна Македония за организиране на съвместна изложба „100 години Требенище“ в гр. Скопие, Република Северна Македония.

На 7.03.2017 г. бе подписан и договорът за реализацията на изложбата от г-н Боил Банов, министър на културата на Република България и г-н Асаф Адеми, министър на културата на Република Северна Македония, както и от доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН и г-н Горан Санев, директор на Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие. Изложбата ще се открие на 14.03.2019 г. в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие.

Изложбата „100 години Требенище“ ще представи находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, Република Северна Македония. Тя е посветена на 100-годишнината от откриването му и се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие и от Народния музей на Белград.

Некрополът има интересна история. Находките от богатите гробове при с. Требенище са открити случайно преди 100 години, на 20 май 1918 г., от българската армия по време на ремонтни дейности на пътя между гр. Охрид и с. Кичево. Въпреки военните действия от България е изпратен, в началото на м. юли 1918 г., един от пионерите на българската археология, Карел Шкорпил, който изследва на място откритите находки и провежда спасителни археологически проучвания, при които разкрива още два гроба. В гробовете са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола в края на VI в. пр. Хр.

Голяма част от находките от първите седем гроба днес са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София. Те ще бъдат представени в изложбата. Освен тях в изложбата ще участват и предмети от последващи проучвания, които се съхраняват в Народния музей на Белград и от Музея в гр. Охрид. От сръбската страна ще бъдат показани находките от проведените през 30-те години на XX в. археологически проучвания на 6 гроба от некропола, открити при разкопките на проф. Н. Вулич, а македонската страна ще покаже находки от проведени в периода 1953-1954 г., както и през 1972 г., археологически проучвания на други части от некропола в Требенище. В изложбата ще бъдат представени и гробни находки от некропола при Горна Порта от град Охрид.

Изложбата в гр. Скопие има изключително значение, тъй като за първи път ще бъдат представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. По осъществяването на тази съвместна изложба екипите от трите музея работиха в продължение на една година и половина. През следващите две години изложбата ще гостува в Белград и София. Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите държави.

Тази изложба е още един положителен акт на развитие и задълбочаване на сътрудничеството в областта на културата между трите балкански държави – Република България, Република Северна Македония и Република Сърбия. Тя също така е стъпка напред в укрепването на добросъседството и сътрудничеството в областта на културно-историческото наследство и науката. Изложбата е израз на процесите на изграждане на общоевропейски ценности, както и на европейската интеграция на Западните Балкани. Нейната реализация се вписва чудесно в поредицата събития реализирани по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е в духа спогодбите в областта на културата и на договорите за приятелство, добросъседство и сътрудничество, които Република България е подписала с Република Северна Македония и Република Сърбия.

Изложбата „100 години Требенище“ е един добър повод за обединяване на усилията за бъдеща съвместна работа и добросъседско сътрудничество. Общият проект между трите национални институции от България, Северна Македония и Сърбия има висока стойност не само в областта на културата и музейното  дело, но и по отношение на своя сериозен научен потенциал. Въпреки, че са открити преди сто години материалите от некропола при Требенище могат да бъдат използвани като основополагащи за иновативни за Балканите интердисциплинарни проекти в областта на проучването на културно-историческото наследство. Това е и общото желание на трите страни.

Изложбата в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие ще бъде експонирана в периода 14 март - 15 септември 2019 г.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн