BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „100 години Требенище“ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие
Откри се изложбата „100 години Требенище“ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие

16.03.2019

На 14 март 2019 г. в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие беше открита изложбата „100 години Требенище“. Тя се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН, Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие и от Народния музей на Белград.

Изложбата беше открита от г-н Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония. На официалното откриване присъстваха от г-н Боил Банов, министър на културата на Република България, г-н Асаф Адеми, министър на културата на Република Северна Македония, г-жа Ася Драча Мунтеан, зам.-министър на културата и информацията на Република Сърбия, академик Юлиан Ревалски, председател на Българска академия на науките, чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, зам.-председател на Българска академия на науките, академик Таки Фити, председател на Македонската академия на науките и изкуствата, тримата директори на музеите организатори на изложбата, доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, г-жа Бояна Борич-Брешкович, дитектор на  Народния музей на Белград и г-н Горан Санев, директор на Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие, дипломати, представители на чуждестранни културни институти в Скопие и археологическата колегия.

Изложбата „100 години Требенище“ представя находките от богатия некропол при с. Требенище, Република Северна Македония. Първите гробове от некропола са открити случайно преди 100 години, на 20 май 1918 г., от българската армия по време на ремонтни дейности на пътя между гр. Охрид и с. Кичево. Въпреки военните действия от България е изпратен един от пионерите на българската археология, Карел Шкорпил, който изследва на място откритите находки и провежда спасителни археологически проучвания, при които разкрива още гробове. В некропола са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола в края на VI в. пр. Хр.

Находките от първите седем гроба в некропола днес са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София. Освен тях в изложбата участват и предмети от последващи проучвания, които се съхраняват в Народния музей на Белград и от Музея в гр. Охрид.  Сръбският музей показва част от находките от проведените през 30-те години на XX в. археологически проучвания на 6 гроба от некропола, открити при разкопките на проф. Н. Вулич, а македонската страна показва находки от проведените в периода 1953-1954 г., както и през 1972 г., археологически проучвания на други части от некропола в Требенище. В изложбата са представени и гробни находки от некропола при Горна Порта от град Охрид. Куратори на изложбата са Перо Арджанлиев от Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие, Вера Кръстич от Народния музей на Белград и Кръстю Чукалев от Националния археологически институт с музей при БАН.

Изложбата в гр. Скопие има изключително значение, тъй като за първи път са представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. По осъществяването на тази съвместна изложба екипите от трите музея работиха в продължение на една година и половина. Тя е още един положителен акт на развитие и задълбочаване на сътрудничеството в областта на културата между трите балкански държави и археолозите от трите институции. През следващите две години изложбата ще гостува в Белград и София. Експозицията се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите държави.

Изложбата в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие може да бъде посетена до 15 септември 2019 г.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн