BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откриха се изложбите "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и "Усет за разкош: Римски мозайки от България"
Откриха се изложбите "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и "Усет за разкош: Римски мозайки от България"

17.05.2019

На 15 май 2019 г. в Националния археологически музей се откриха изложбите "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и "Усет за разкош: Римски мозайки от България".

Изложбата "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" представя фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Наред с подовите мозайки от частни и обществени сгради са представени и стенни мозайки, характерни за района на Рим от императорската епоха. Сред експонатите са и примери, открити в гробници. Мозайките са изработени от кубчета от различни видове варовик и мрамор, и стъклена паста. Те дават идея за обстановката в домовете на богатите римляни, но също за възможностите и вкуса на представители на средната прослойка от римското общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация. Експозицията дава възможност на посетителите да се възхитят на наскоро реставрирани мозайки от републиканската епоха до времето на късната империя, както и да разгледат различни декоративни мотиви и да направят връзка с настоящите концепции на изкуството и графичния дизайн. Организатори на изложбата са Италианският културен институт в България, НАИМ – БАН и Капитолийските музеи в Рим.

Мозайките от Капитолийските музеи са съпътствани от постерната изложба "Усет за разкош: Римски мозайки от България", която показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в. Те са разкрити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха - Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум, и в извънградски имения. Част от изложбата е фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди десет години при спасителни разкопки в Стара Загора, която представя спътници на Дионис, богът на възраждащата се природа, виното и опиянението. Мозайките представляват израз на възможностите и амбициите на римския провинциален елит, както и на стремежа им да следват водещите художествени тенденции на епохата по отношение на мозаечното изкуство. Постерната изложба е осъществена в сътрудничество с осем български регионални музея.

При откриването доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН, сподели: „Изложбата "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" е израз на отличните двустранни отношения между Италия и България. Тя се открива в 140-та година на дипломатическите отношения между нашите държави и ни припомня ценностите на нашето общо минало и нашето настояще. С паралелната изложба предлагаме на посетителите на Националния археологически музей възможността да се насладят на едни от най-големите художествени постижения в мозайките през вековете“. На официалното откриване присъстваха зам.-министърът на културата г-жа Амелия Гешева, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Република Италия в Република България, г-жа Луиджинна Педди, директор на Италианския културен институт, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, представителите на Капитолийските музеи г-жа Надя Аньоли и г-жа Серена Гулиелми, куратори на италианската изложба, дипломати и представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия.

Двете изложби се посвещават на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и могат да бъдат посетени в НАИМ при БАН до 28 юли 2019 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн