BG / EN
Начало » Новини » Новини » НАИМ при БАН участва в изложбата "От Възкресението на Лазар до Свети Дух“ в Музея за християнско изкуство
НАИМ при БАН участва в изложбата "От Възкресението на Лазар до Свети Дух“ в Музея за християнско изкуство

21.05.2019

Изложбата "От Възкресението на Лазар до Свети Дух“ се организира от Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН), Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод и частна колекция „Светлин Русев“. Тя представя за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Всички те са обединени в тематични групи и представят в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух.

Основната част от произведенията са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб.

НАИМ при БАН участва в изложбата с 15 непоказвани икони дело на зографи от Тревненската художествена школа и една сборна дърворезбена икона от с. Гложене от ХІХ в., както и с два особено интересни експоната – везана плащеница представяща Епитафиос – мъртвият Христос с два ангела, серафими и уредите на мъчението, особено рядко произведение на късносредновековната везба   от ХVІІ-ХVІІІ в. с неизвестен произход, и реликвата–отпечатък представяща последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, от Самоковско от втората половина на ХІХ в.

Изложбата "От Възкресението на Лазар до Свети Дух“ ще може да бъде разгледана до 15 септември 2019 г. в Музея за християнско изкуство, разположен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн