BG / EN
Начало » Новини » Новини » Каталог към изложбата "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи"
Каталог към изложбата "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи"

25.05.2019

Книгата е каталог към временната изложба "Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" (http://catalogues.naim.bg/index.php/catalogues/issue/view/6) , организирана съвместно от НАИМ при БАН, Италианският културен институт в България и Капитолийските музеи в Рим. Целта на изложбата е да представи фрагменти от мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Освен подови мозайки от частни и обществени сгради са представени и стенни мозайки, характерни за района на Рим от императорската епоха. Сред експонатите са и примери, открити в гробници. Мозайките дават идея за обстановката в домовете на богатите римляни, но също и за възможностите и вкуса на представители на средната прослойка от римското общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация.

Каталогът е триезичен, на български, италиански и английски езици и се състои от три части. В първата част са встъпителните думи на Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Република Италия в Република България, на г-жа Луиджинна Педди, директор на Италианския културен институт в София, на доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН, на г-н Лука Бергамо, заместник-кмет по въпросите на културното развитие на Рим и на г-жа Мария Витория Марини Кларели, главен уредник на Капитолийските музеи към Министертвото на културата и културното наследство. Във втората част с текстове са представени колекцията от мозайки в Капитолийските музеи, мозайката като „картина за вечността“ и мозайките от Рим – от разкопките до музея. Автори на текстовете са г-н Клаудио Париси Пресиче, директор на Капитолийските музеи, както и кураторите на изложбата г-жа Надя Аньоли и г-жа Серена Гулиелми. Третата част е каталожна и в нея, чрез обширни анотации и фотографии, са представени всички фрагменти от мозайки, които участват в изложбата.

Х. Попов, С. Василева, М. Дамянов, М. Рехо, К. Карадимитрова (ред.). Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи. Каталози, том XIII. София 2019, НАИМ-БАН, ISSN 2367-8860, ISBN 978-954-9472-75-2. 144 стр.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн