BG / EN
Начало » Новини » Новини » Българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ и две публични лекции/презентации
Българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ и две публични лекции/презентации

07.06.2019

Националният археологически институт с музей към БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на откриването на съвместна българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ и на две публични лекции/презентации, които съпътстват откриването на изложбата. Събитията се организират в резултат на сътрудничеството по междуакадемичен българо-сръбски проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“.

Съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ ще бъде открита на 10 юни 2019 г. (понеделник) от 14.00 часа в градинката „Кристал“ в София. Тя се организира в партньорство със Сръбската академия за наука и изкуства, Столична община София, Археологически институт – Белград, Музей на град Белград, Регионален исторически музей София и Институт за опазване на паметниците на културата – Белград. Изложбата е посветена на 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките, 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България, 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия, 15 години сътрудничество между Българската академия на науките и Сръбската академия за науки и изкуства в областта на археологията.

Двете публични лекции/презентации, които съпътстват откриването на съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“, ще се проведат в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 10 юни 2019 г. (понеделник) от 16.00 ч.

Първата лекция е на проф. Весна Бикич, старши научен съветник в Археологическия институт (Белград, Република Сърбия), ръководител на научно-изследователския проект на АИ „Белградска крепост“, председател на Научния съвет (Научно вече) на АИ, специалист по археология на средните векове и османския период. В лекцията на тема „Предизвикателствата на археологията в Белград“ ще бъдат представени в резюме постиженията и проблемите на археологическите проучвания в сръбската столица и на градската археология.

Втората лекция е на г-жа Снежана Горянова, археолог проучвател в Секция за средновековна археология на НАИМ при БАН. Акцентът на презентацията ще бъдат най-новите археологически проучвания в София, направленията и резултатите в изграждането на представата за София през вековете.

Ще бъде представен и каталог към постерната изложба.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн