BG / EN
Начало » Новини » Новини » Каталог към съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“
Каталог към съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“

17.06.2019

Книгата е каталог към съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ открита на 10 юни 2019 г. в градинката „Кристал“ в София. Изложбата се организирана съвместно от НАИМ при БАН, Сръбската академия за наука и изкуства, Столична община София, Археологически институт – Белград, Музей на град Белград, Регионален исторически музей София и Институт за опазване на паметниците на културата – Белград. Реализацията на изложбата, както и отпечатването на каталога е в резултат на сътрудничеството по междуакадемичен българо-сръбски проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“.

Изложбата е посветена на 150-ата годишнина от основаването на Българската академия на науките, 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България, 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия, 15 години сътрудничество между Българската академия на науките и Сръбската академия за науки и изкуства в областта на археологията.

Каталогът е триезичен, на български, сръбски и английски езици. Той е посветен на археологическото наследство на двата града – София и Белград и се състои от две части. В едната част са представени проучванията на по-важните археологически обекти в София, а в другата част са представени тези от Белград. Повечето от археологическите обекти са представени от своите проучватели. Текстовете са богато илюстрирани с фотографии на обектите и по-важните и интересни находки открити в тях.

 

С. Горянова, В. Бикич, Т. Стефанова, С. Поп-Лазич (ред.). София и Белград. Археологически бисери. София - Белград 2019, НАИМ-БАН. ISBN 978-954-9472-76-9. 192 стр.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн