BG / EN
Начало » Новини » Новини » Съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ беше представена и в Белград
Съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“ беше представена и в Белград

18.06.2019

На 14 юни 2019 г. в Белград, Република Сърбия бе открита съвместната българо-сръбска постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“. Изложбата е експонирана на ул. „Вук Караджич“ и „Кнез Михайлова“, до сградата на Сръбската академия на науките и изкуствата, и ще може да бъде видяна до 30.06.2019 г. Изложбата е в резултат на сътрудничеството по междуакадемичен българо-сръбски проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“.

На официалното откриване присъстваха председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Владимир Костич, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, Н. Пр. г-н Радко Влайков, посланик на Република България в Република Сърбия, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН и др. При откриването акад. Владимир Костич и чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов подчертаха значението на близкото сътрудничество между двете академии във всички области. Преди това на академично работно заседание, в което участваха също ръководителите и представители на НАИМ при БАН и на Археологическия институт в Белград бяха обсъдени бъдещи конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на археологията и подготовката на съвместни тематични научно-изследователски проекти в рамките на дългосрочната програма, които да могат да кандидатстват за финансиране на мултидисциплинарни дейности в национални и европейски програми.

На 10 юни 2019 г., в градинката „Кристал“ в София, беше открита същата постерна изложба „София и Белград. Археологически бисери“, коятоможе да бъде видяна също до 30.06.2019 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн