BG / EN
Начало » Новини » Новини » Гробните находки от богатия некропол при с. Требенище се завърнаха от изложба в Република Северна Македония
Гробните находки от богатия некропол при с. Требенище се завърнаха от изложба в Република Северна Македония

24.09.2019

От 14 март до 31 август 2019 г., гробните находки от богатия некропол при с. Требенище, част от Репрезентативния фонд на Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) и постоянната експозиция на Националния археологически музей (НАМ), участваха в изложбата „100 години Требенище“ в Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие. Изложбата бе организирна съвместно от НАИМ-БАН, Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие и от Народния музей на Белград.

Изложбата „100 години Требенище“ представи находките от богатия некропол при с. Требенище, Република Северна Македония. Първите гробове от некропола са били открити случайно преди 100 години, на 20 май 1918 г., от българската армия по време на ремонтни дейности на пътя между гр. Охрид и с. Кичево. Въпреки военните действия от България е изпратен един от пионерите на българската археология, Карел Шкорпил, който изследва на място откритите находки и провежда спасителни археологически проучвания, при които разкрива още гробове. В некропола са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола в края на VI в. пр. Хр.

Находките от първите седем гроба в некропола днес са част от постоянната експозиция на НАМ в София. Освен тях в изложбата участваха и предмети от последващи проучвания, които се съхраняват в Народния музей на Белград и от Музея в гр. Охрид. Сръбският музей показа част от находките от проведените през 30-те години на XX в. археологически проучвания на 6 гроба от некропола, открити при разкопките на проф. Н. Вулич, а македонската страна показа находки от проведените в периода 1953-1954 г., както и през 1972 г., археологически проучвания на други части от некропола в Требенище. В изложбата бяха представени и гробни находки от некропола при Горна Порта от град Охрид. Куратори на изложбата бяха Перо Арджанлиев от Националния институт Археологически музей на Северна Македония - гр. Скопие, Вера Кръстич от Народния музей на Белград и Кръстю Чукалев от НАИМ-БАН.

Изложбата „100 години Требенище“ има изключително значение, тъй като за първи път бяха представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. Тя предизвика особено силно внимание сред посетителите в Скопие и научните среди, и успя да привлече голям брой посетители, почти колкото е годишния брой посетители на македонския музей. По осъществяването на тази съвместна изложба екипите от трите музея работиха в продължение на една година и половина. През следващите две години изложбата ще гостува в Белград и София. Експозицията се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите държави.

Гробните находки от богатия некропол при с. Требенище, част от Репрезентативния фонд на НАИМ-БАН, отново могат да бъдат видени в постоянната експозиция на НАМ, зала Трезор, всеки ден от 10-18 ч., без почивен ден.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн