BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открива се изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“
Открива се изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“

08.10.2019

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ при БАН) има удоволствието да представи на своите посетители временна изложба „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“. Изложбата е организирана от НАИМ при БАН и Държавния исторически музей – Москва. Тя е осъществена с подкрепата на БАН, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Министерство на културата на Република България, Столична община и Булгартрансгаз ЕАД.

От 10 октомври до 8 декември 2019 г. в НАИМ при БАН ще гостува Томичовият псалтир – един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от ХIV в. Ръкописът е част от колекцията на Държавният исторически музей – Москва, и идва у нас след продължила дълго реставрация. Псалтирът е (частна?) молитвена книга, която се състои от 305 страници и е илюстриран с 109 миниатюри.

Изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“ представя за първи път в България този толкова важен в културно-историческо отношение български ръкопис. Ценният псалтир от „Втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей – Москва. С богатите си илюстрации, ръкописът, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници останали ни от времето на Второто българско царство и по-конкретно на цар Иван Александър (1331–1371 г.).

Изложбата се посвещава се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн