BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“
Откри се изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“

13.10.2019
На 9 октомври 2019 г. беше открита изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“. Тя е организирана от НАИМ при БАН и Държавния исторически музей – Москва. Осъществена е с подкрепата на Българската академия на науките, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Министерство на културата на Република България, Столична община и Булгартрансгаз ЕАД. Изложбата е посветена на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките  и на 140-годишнината, която чества НАИМ при БАН, в развитие на научна и музейна дейност в съхраняване, опазване и изследване на културно-историческо наследство на българските земи.

На официалното откриване присъстваха зам.-директорът по научната дейност на Държавния исторически музей – Москва проф. д-р Андрей Дмитриевич Яновский, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, зам.-министърът на културата г-жа Амелия Гешева, зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, дипломати и представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия. Камерният ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният" бе музикалния гост на тържественото откриване на изложбата и изпълни няколко православни песнопения.

Изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“ представя за първи път в България един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от ХIV в. Томичовият псалтир е от „Втория златен век“ на България, част е от колекцията на Държавният исторически музей – Москва, и идва у нас след продължила дълго реставрация. Ръкописът вероятно е (частна?) молитвена книга състояща се от 305 страници и 109 миниатюри. Ценният псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници останали ни от времето на Второто българско царство и по-конкретно на цар Иван Александър (1331–1371 г.).

Изложбата може да бъде разгледана в зала Трезор на Националния археологически музей до 8 декември 2019 г.

На 9 октомври 2019 г. беше открита изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“. Тя е организирана от НАИМ при БАН и Държавния исторически музей – Москва. Осъществена е с подкрепата на Българската академия на науките, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Министерство на културата на Република България, Столична община и Булгартрансгаз ЕАД. Изложбата е посветена на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и на 140-годишнината, която чества НАИМ при БАН, в развитие на научна и музейна дейност в съхраняване, опазване и изследване на културно-историческо наследство на българските земи. На официалното откриване присъстваха зам.-директорът по научната дейност на Държавния исторически музей – Москва проф. д-р Андрей Дмитриевич Яновский, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, зам.-министърът на културата г-жа Амелия Гешева, зам.-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, дипломати и представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия. Камерният ансамбъл "Йоан Кукузел-Ангелогласният" бе музикалния гост на тържественото откриване на изложбата и изпълни няколко православни песнопения. Изложбата „Томичовият псалтир в България. Книжовност и духовност“ представя за първи път в България един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от ХIV в. Томичовият псалтир е от „Втория златен век“ на България, част е от колекцията на Държавният исторически музей – Москва, и идва у нас след продължила дълго реставрация. Ръкописът вероятно е (частна?) молитвена книга състояща се от 305 страници и 109 миниатюри. Ценният псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници останали ни от времето на Второто българско царство и по-конкретно на цар Иван Александър (1331–1371 г.). Изложбата може да бъде разгледана в зала Трезор на Националния археологически музей до 8 декември 2019 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн