BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открива се археологическа изложба за периода Яйои и съпътстваща постерна изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“
Открива се археологическа изложба за периода Яйои и съпътстваща постерна изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“

14.10.2019

В периода 15-23 октомври 2019 г. Националният археологически институт с музей при БАН ще бъде домакин на изложба, посветена на културата на периода Яйои в Япония (Х в. пр. Хр. – III в. сл. Хр.). Изложбата включва постери и предмети, типични за периода. Тя се организира от Изпълнителен комитет на изложба „Яйои“ и Посолството на Япония в България, и е част от тазгодишните 30-ти юбилейни дни на японската култура в България. През настоящата година Япония и България отбелязват три големи юбилея в двустранните си отношения – 110 години от началото на официалните контакти помежду си, 80 години от установяване на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им.

През м. октомври 2016 г. в рамките на 27-мите дни на японската култура в Националния археологически институт с музей при БАН се проведе археологическа изложба за периода Джомон (14,000 - 300 г. пр. н. е.) и научен симпозиум за бита и културата на населението през този период. Тази година, като продължение на предишната експозиция, в Националния археологически музей се представя изложба, посветена на културата на периода Яйои в Япония. Периодът Яйои продължава 1200 години от втората половина на Х в. пр. Хр. до средата на III в. сл. Хр. и се характеризира с внасянето на оризовата култура от Корейския полуостров към северната част на остров Кюшу и въвеждането на земеделието, което измества по-ранната икономика. Сред останките от ранния период Яйои са открити множество артефакти, доказващи влияния от Източна Азия, най-вече от Корейския полуостров и Китай. Изложбата ще представи в пана прехода на цивилизацията на архипелага от Джомон към Яйои, копия на медни и бронзови артефакти, типични за периода Яйои.

По повод тройния юбилей в японобългарските двустранни отношения ще бъде представена и постерна изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“, която разказва за научния и културен обмен между Япония и България, с автор проф. д-р Диана Гергова.

Като съпътстващо изложбата събитие на 16 октомври 2019 г. (сряда) от 16 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН ще бъде организиран научен симпозиум, воден от проф. д-р Диана Гергова, а специален гост лектор ще бъде г-н Йошио Негита, директор на Музея за културата на Яйои в Осака.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн