BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на д-р Алесандра Ричи от Университета Коч в Истанбул
Публична лекция на д-р Алесандра Ричи от Университета Коч в Истанбул

23.10.2019

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на публичната лекция на д-р Алесандра Ричи от Университета Коч в Истанбул (https://www.ku.edu.tr).

Лекцията е на тема “Пласт по пласт: Градска археология от византийския период и патриаршеския манастир на Сатир“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 31 октомври 2019 г. (четвъртък) от 16.00 ч.

Д-р Алесандра Ричи ще представи теренните проучвания, изследователската работа и проекта за археологически парк в Кючукали, в малоазийската част на Истанбул, на брега на Мраморно море.

Константинопол като център на империята неизбежно е виждан в очите на своите съвременници като център на власт, поглед, който намира потвърждение в произведенията на изкуството и архитектурата, които създават дълготрайно и добре уредено историографско наследство. От една страна археологията само частично отразява значението на града със спасителна или превантивна археология, която представя многобройните предприемачески дейности в съвременен Истанбул. В резултат многобройни части от византийския град са разкрити, какъвто е случая с пристанището на Теодосий (спасителните проучвания на Йеникапъ Мармара). Обаче, поради естеството на превантивната археология е налице натиск и ограничения във времето, които правят разкопките, обработката на информация и систематичните публикации предизвикателство.

Лекцията се фокусира върху теренните проучвания, изследователската работа и проекта за археологически парк, който се осъществява в азиатския хинтерланд на византийския Константинопол. Обектът се намира в съвременния квартал Кючукали, в близост до брега на Мраморно море, срещу архипелага на Принцовите острови. Археологическите останки от византийския период там са били видими отдавна, но никога не са били обект на редовни поручвания. Теренните проучвания в Кючюкали позволиха обектът да се идентифицира с манастира на Сатир, построен от патриарх и по-късно светец Игнатий, по време на повторното му оглавяване на патриаршеския престол между 869–877 г.

Ще бъде представена архитектурата на обекта, както и находки, с оглед техния археологически контекст. Интерпретацията ще включва анализ на агиографските текстове и други извори, отнасящи се до манастирския комплекс. Размисли за материалната култура на обекта, като характерни конструктивни практики, декорация, както и функционирането на комплекса ще бъдат засегнати. В заключение, манастирът на Сатир ще бъде разгледан с оглед по-широкото политическо и културно влияние на Константинопол през средновизантийския период и на империята, през първата фаза на своето съществуване. Втората и финална фаза на комплекса през късновизантийския период също ще бъде засегната.

Повече информация за д-р Алесандра Ричи можете да намерите тук (https://ku.academia.edu/AlessandraRicci).

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн