BG / EN
Начало » Новини » Новини » Нова инициатива на НАИМ при БАН – съвместната програма на БАН и МОН за обучение на ученици в музеите
Нова инициатива на НАИМ при БАН – съвместната програма на БАН и МОН за обучение на ученици в музеите

01.11.2019

На 31.10.2019 г., в навечерието на Деня на народните будители, Националният археологически институт с музей представи пред ученици от втори клас на столичното 18 средно училище „Уилям Гладстон“ една от своите нови инициативи, свързана със съвместната програма „Образование с наука“ на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките. В инициативата се предвижда извършването на дейности, които да развият и надградят училищното образование чрез обучение в музеите.

Чрез мултимедийна презентация децата научиха какво представлява археологията, как работят археолозите и какво се случва с находките, които откриват. След това, под игрова форма и с помощта на една от специализираните тематични книжки, разработени по програмата от специалисти на НАИМ при БАН, те самите търсиха и откриваха митични същества и „съкровищата“, съхранявани в Археологическия музей и се запознаха с богатото наследство на българските земи. Накрая имаха възможност със собствените си ръце да направят реплики на находки от праисторията.

Представянето на програмата се състоя в присъствието на зам.-министърът на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН и журналисти.

© 2022 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн