BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“
Откри се изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“

11.11.2019

На 5 ноември 2019 г. в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ при БАН) беше открита временна изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“. Тя е организирана от НАИМ при БАН в партньорство с Археологически музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей, и е посветена на 150 годишния юбилей на Българската академия на науките. Изложбата е реализирана със съдействието на Министерство на културата, Българската академия на науките, INNIMMO, „Булгартрансгаз“ ЕАД, Адвокатско дружество Георгиев & Колев.

Изложбата се откри от доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН, в присъствието на официалните гости на откриването г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-н Румен Димитров, зам.-министър на културата на Република България, председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, заместник-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, проф. Фалко Дайм от RGZM, Майнц, доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, Пламен Славов, директор на АМ „Велики Преслав“, доц. д-р Маргарита Ваклинова, дългогодишен проучвател на Преслав, дипломати, представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия.

Изложбата показва най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Основен акцент е Преславското съкровище, което е експонирано за пръв път от своето откриване в пълен състав.

Изложени са разнообразни, редки и ценни експонати от злато, сребро, камък, кост, архитектурно-декоративна и трапезна керамика, и икони. Сред най-ценните са епиграфските паметници с кирилски букви, недвусмислено свидетелство за ролята на България в културното наследство на Европа. Като други акценти са изведени още иконостасът от белоглинени плочки от Дворцовият манастир в Преслав, керамични икони и архитектурна и трапезна керамика; каменна пластика от мрамор и варовик, оловни печати за българските държавни институции и на византийската администрация, т.нар. Малко преславско съкровище.

Целта на изложбата е да разкрие основни аспекти от всекидневния живот на града, за да се подчертае значимостта му като важен културен, политически, религиозен и административен център, не само в средновековна България, но и в Европа.

Представянето на изложбата е придружено от пълноцветен каталог на представените находки и десет тематични текста, написани от дългогодишни проучватели на археологическото богатство на Велики Преслав.

Изложбата е съпътствана от кратки филмови презентации, представящи Преслав като средновековен град и столица, писмената традиция, отразена в паметниците от втората столица, и преславските съкровища.

Изложбата „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“ може да бъде посетена до 26 януари 2020 г. в зала Трезор и зала Временни изложби на Националния археологически музей.

Заповядайте!

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн