BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на д-р Константинос Раптис от Ефората в Солун, Гърция
Публична лекция на д-р Константинос Раптис от Ефората в Солун, Гърция

18.11.2019

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на публичната лекция на д-р Константинос Раптис от Ефората в Солун, Гърция (https://www.culture.gr/en/ministry/SitePages/viewyphresia.aspx?iID=1688).

Лекцията е на тема “Късноантичният Солун. Градоустройствено планиране през IV-VI в.“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 3 декември 2019 г. (вторник) от 16.00 ч.

Д-р Константинос Раптис ще изнесе лекция, в която ще представи наблюденията си върху късноантичната архитектура и градоустройственото планиране на Солун, които се основават на резултати от проучванията на светски и църковни паметници от периода IV-VI в., както и на резултати от наскоро проведените спасителни археологически разкопки в града. Той ще се опита да проследи градоустройствения облик на Солун от издигането му като столица на Тетрархията по време на управлението на Галерий (305-311), през постепенното му християнизиране до окончателното превръщане на града в християнска митрополия, в началото на VI в. по време на дълготрайното царуване на Анастасий I (491-518).

Повече информация за д-р Раптис можете да намерите тук (http://culture.academia.edu/KonstantinosRaptis/CurriculumVitae).

 

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн