BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на г-н Карло Павѝa – “Подземията на Рим“
Публична лекция на г-н Карло Павѝa – “Подземията на Рим“

21.01.2020

Италианският културен институт в София (www.iicsofia.esteri.it) и Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) имат удоволствието да Ви поканят на публичната лекция на г-н Карло Павѝa – “Подземията на Рим“.

Лекцията ще се проведе в Централната зала на Националния археологически музей, гр. София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 5 февруари 2020 г. (сряда) от 17.00 ч. Лекцията ще се проведе на италиански език със симултантен превод на български език.

Г-н Карло Павѝa ще изнесе лекция, в която ще ни запознае с непознатата реалност на подземния свят на Древен Рим. Той работи по този проект вече 40 години и е изучавал, документирал и публикувал информация за над 500 паметници. В своята лекция г-н Павѝa ще представи Древния Рим, който все още съществува, но под улиците, под къщите и под площадите на съвременния град. Този Древен Рим, чиито археологически останки не се намират на открити пространства, а под земята. Древният Рим, който не може да бъде видян от обикновенния турист без специално разрешение за достъп.

Карло Павѝa е дипломиран археолог, спелеолог, професионален фотограф, писател и автор на документални филми за различни археологически обекти. Той е роден в гр. Фрозиноне, Централна Италия, на 1 април 1955 г. Още преди да завърши университетското си образование, той започва успешно да се занимава с фотография, като става професионален фотограф през 1975 г. Оттогава започва да се интересува и от Древността. Завършва специалността История на древното изкуство със специализация по Археология и Древна топография.

Автор е на многобройни книги за древните паметници на Рим. Сред най-важните са: „Стените на Аврелия“, „Митреумът на Остия Антика“, „Култът на мъртвите“, „Моделът на Древен Рим“, „Подземен и таен Рим“ , "Лабиринтът на катакомбите", "Рим: подземният град", "Пътеводител за подземен Рим", „В утробата на Рим“, „Ръководство на римските катакомби“, „Археологически пътеводител на Рим“, „Древен Рим в 3 измерения“ и др. Той е и автор на филмите „Пътешествие в Cloaca Maxima“, „Castra Tenebrarum“ и др. Лекциите и творбите му го правят известен и ценен в научните среди. Той често се изявява като гост и сътрудник на програми на италианската телевизия RAI като „ГЕО“ на Фолко Куиличи, „Удоволствието да знаем“, „Колизеум“, „Шоуто на Маурицио Костанцо“, „Рано сутрин“ и др., както и сътрудничи на други телевизии. Той е основател и директор на списание за археология „FORMA VRBIS“ и на културно сдружение „LUPA“. Редактор е на списанието „Rome and his empire“, основател и президент на Групата за градска спелеология.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн