BG / EN
Начало » Новини » Новини » При голям интерес в Националния археологически музей премина публичната лекция на г-н Карло Павѝa – “Подземията на Рим“
При голям интерес в Националния археологически музей премина публичната лекция на г-н Карло Павѝa – “Подземията на Рим“

06.02.2020

На 5 февруари 2020 г. в Централната зала на Националния археологически музей при голям интерес премина публичната лекция на г-н Карло Павѝa – “Подземията на Рим“. Лекцията бе организирана от Италианския културен институт в София (www.iicsofia.esteri.it) и Националният археологически институт с музей при БАН.

Г-н Карло Павѝa изнесе лекция, в която ни запозна с непознатата реалност на подземния свят на Древен Рим. Той работи по този проект вече 40 години и е изучавал, документирал и публикувал информация за над 500 паметници. В своята лекция г-н Павѝa представи Древния Рим, който все още съществува, но под улиците, под къщите и под площадите на съвременния град – дворци, вили, нимфеуми, минерални бани, цистерни, храмове, светилища, църкви и др. Този Древен Рим, чиито археологически останки не се намират на открити пространства, а под земята и са обект на т. нар. градска спелеология. Древният Рим, който не може да бъде видян от обикновенния турист без специално разрешение за достъп.

Снимките от събитието са любезно предоставени от Италианския културен институт в София.

Издания
Известия на Националния археологически институт
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн