BG / EN
Начало » Новини » Новини » Постерна изложба „Средновековна България. Държавност и традиции на Балканите” на Европейския археологически фестивал в Загреб
Постерна изложба „Средновековна България. Държавност и традиции на Балканите” на Европейския археологически фестивал в Загреб

05.03.2020

Във връзка председателството на Република Хърватия на Съвета на Европейския съюз, по инициатива и със съдействието на Министерство на външните работи и Посолството на Република България в Загреб, НАИМ при БАН подготви и осъществи постерна изложба „Средновековна България. Държавност и традиции на Балканите”. Тя бе открита на 4 март 2020 г. в една от залите на Археологическия музей в Загреб от заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева. На откриването присъстваха представители на страната-председател, на научните среди в областта на археологията, представители на министерства, на дипломатическия корпус и на културната общественост.

Изложбата представя основни моменти от средновековната българска история, отразени чрез достижения на българските археолози и в светлината на археологическите проучвания и находки. В програмата на Европейския археологически фестивал в Загреб археолозите от НАИМ при БАН представиха чрез кратки лекции отделни аспекти на археологическите изследвания на Българското средновековие, както и част от дългосрочните изследователски проекти на НАИМ – разкопките на български средновековни центрове Плиска, Преслав и Търново. Издадена е и брошура със същото име, представяща българската средновековна история и археология.

Автори на изложбата са доц. д-р Методи Даскалов, гл. ас. д-р Андрей Аладжов, гл. ас. д-р Галина Грозданова, доц. д-р Деян Рабовянов, проф. д. изк. Константин Тотев, ас. Методи Златков, доц. д-р Мирко Робов и Снежана Горянова от НАИМ при БАН, както и доц. д-р Албена Миланова от Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев".

В течение на годината изложбата ще бъде представена в по-големите градове на страната–домакин.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн