BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на Катрин Перлес, почетен професор в Университет Париж Нантер, Франция на тема “Неолитизацията на Гърция. Нови данни от Франхти (Арголида)”
Публична лекция на Катрин Перлес, почетен професор в Университет Париж Нантер, Франция на тема “Неолитизацията на Гърция. Нови данни от Франхти (Арголида)”

12.03.2020

На 24 март 2020 г. (вторник) от 16.30 ч., в Заседателната зала на НАИМ-БАН, Катрин Перлес, почетен професор в Университета Париж Нантер, Франция ще изнесе лекция, с която ще представи процеса на неолитизация на Гърция според данните от разкопките в пещерата Франхти. Най-ранните податки за неолитизацията на Гърция (и Европа) произлизат от Кносос на о-в Крит, както и от пещерата Франхти и от принадлежащото към нея селище на открито „Паралия”. За разлика от Кносос, във Франхти има пълна стратиграфия – от горния палеолит до края на неолита. Следователно това е ключов археологически обект за изучаването на неолитизацията в Гърция, а последните проучвания на колекциите от украшения предоставят нови данни за това. Проф. Перлес ще престави основните характеристики на депозитите във Франхти от мезолита, началния и ранния неолит. Тя ще говори за проблема с началния неолит и разминаването между различните категории останки и ще предложи двустепенен процес на неолитизацията от различни групи колонисти. След това тя ще разшири изложението си като обсъди произхода и начина на разпространение на неолитизацията в Гърция, подчертавайки няколко все още неразрешени проблема като например транспортирането на живи преживни животни с лодка, единствените по рода си белези на ранния неолит в Македония и значимостта на съдовете с щампована украса.

Лекцията ще се проведе в Заседателнатазала на Националния археологически институт с музей към БАН, площад „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президенството).

Катрин Перлес е почетен професор в Университета Париж Нантер. Тя е една от първите, които обработват праисторически ансамбли от кремъчни и обсидианови артефакти от Гърция. Тя изследва системите на обмен, произхода и организацията на неолитните общества в Гърция и съпътстващите ги миграционни процеси. Наред с голям брой статии, тя е публикувала няколко тома с палеолитни, мезолитни и неолитни ансамбли от Франхти и други археологически обекти в Гърция, една книга за ранния неолит в Гърция, а съвсем наскоро и книга за палеолитните и мезолитни колекции от украшения от пещерата Франхти. Тя също така работи в Чили и наскоро е публикувала статии за мегалитните церемониални центрове в пустинята Атакама.

Повече информация за проф. Перлес можете да намерите на: http://www.pretech.cnrs.fr/team_member/perles-catherine/

Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн