BG / EN
Начало » Новини » Новини » НАИМ при БАН предоставя дигитални ресурси със свободен достъп
НАИМ при БАН предоставя дигитални ресурси със свободен достъп

19.03.2020

От днес Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) започва предоставянето със свободен достъп на електронни варианти на свои издания, както и на филмови продукти, създадени по повод на различни изложби. Тази инициативата на НАИМ при БАН има за цел да компенсира посетителите на Националния археологически музей в периода на усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на вируса COVID-19 (Коронавирус) и във връзка с обявеното от Народното събрание на Република България извънредно положение, докато най-големият музей в България няма да работи.

С инициативата си НАИМ при БАН се присъединява и към усилията на образователните и научни организации да окажат максимална помощ на учениците и студентите в условията на прекратени учебни занятия в много европейски страни заради вируса COVID-19.

В рубриката Дигитални изложби на уеб сайта на НАИМ при БАН (http://naim.bg/bg/content/category/1234/93/) са качени всички табла от постерните изложби на Националния археологически музей, организирани след 2014 г. Това са:

  • постерите от последните национални археологически изложби „Българска археология“,
  • постери от изложбите по случай 30-годишнината на Секция за тракийска археология в НАИМ при БАН;
  • пътуващата постерна научно-популярна изложба, озаглавена „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст“ Българският цар Самуил (†1014), част от мащабната национална програма, отбелязваща 1000 години от битката при с. Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г.;
  • гостуващата в Истанбул (за юбилейната ХХ годишна конференция на Европейската асоциация на археолозите) постерна изложба „Българската археология – минало и настояще“.

 

В рубриката са качени и следнити филми:

  • филмът към мултимедийната изложба „Цар Самуил († 1014) в битка за България“;
  • филмите за Велики Преслав и за Преславските съкровища, създадени към изложбата „До портите на княжеския град. Съкровища от Велики Преслав“,
  • филмите за Бронзова епоха и за Златната мина Ада тепе, създадени към изложбата „Злато и бронз“ и др.

В страниците на изданията на НАИМ при БАН са качени електронни варианти на голяма част от издадените след 2015 г. поредици и периодика. Вече е качена и онлайн версията (със свободен достъп) на каталога от последната ХIII Национална археологическа изложба „Българска археология 2019“ (http://catalogues.naim.bg/index.php/catalogues/issue/view/Catalogue-18/Catalogue-18).

През следващите дни ще продължим предоставянето на нови дигитални ресурси със свободен достъп.

В настоящата тежка ситуация желаем на всички здраве и спокойствие, с което да посрещнем и да се справим с това сериозно житейско предизвикателство!
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн